Książka kucharska
Sortowanie
Forma i typ
Książki
(21)
Poradniki i przewodniki
(15)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(13)
tylko na miejscu
(6)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(7)
Dział dla Dzieci i Młodzieży
(1)
Czytelnia dla Dorosłych
(6)
Filia Nr 1 Międzychód
(1)
Filia Bielsko
(3)
Filia Kamionna
(1)
Filia Łowyń
(2)
Autor
Antonsson Sofia
(1)
Bareła Malwina
(1)
Baron Aleksander
(1)
Betlej-Furman Grażyna
(1)
Bober-Bruijn Grażyna
(1)
Chorążyczewska Tamara
(1)
Clements Carole
(1)
Czechowska Kinga
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dymek Marta
(1)
Jankowska Anna (kulinaria)
(1)
Jas-Baran Marta
(1)
Kaźmierkiewicz Kamil
(1)
Kuter Julian
(1)
Mackenzie Jennifer
(1)
Madejska Weronika
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Mancini Paola
(1)
Nowak Maciej
(1)
Ostromęcki Tomasz
(1)
Pająk Zofia
(1)
Polan Andrzej
(1)
Polettini Barbara (1969- )
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Suliga Barbara
(1)
Tarnas Barbara (1941-2019)
(1)
Tietz Oda
(1)
Wieruszewska Gosia
(1)
Wieruszewska Joanna
(1)
Witkowska Magda
(1)
Woźniak Beata
(1)
Włodarczyk Anna (1984- )
(1)
Świątkowska Dorota
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
Język
polski
(21)
Odbiorca
Dorośli
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Kuchnia polska
(4)
Celiakia
(2)
Ciasta
(2)
Gotowanie
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kulinaria
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Desery
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Fermentacja
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Niemowlę
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Zupy
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Powieść
(12318)
Powieść obyczajowa
(4006)
Opowiadania i nowele
(3150)
Biografia
(1152)
Poezja
(1143)
Książka kucharska
(-)
Kryminał
(1129)
Powieść przygodowa
(1115)
Fantastyka
(953)
Publikacja bogato ilustrowana
(861)
Saga rodzinna
(815)
Romans
(723)
Thriller
(668)
Opracowanie
(589)
Powieść historyczna
(493)
Bajki i baśnie
(456)
Komiks
(442)
Poradnik
(414)
Książka obrazkowa
(401)
Wiersze
(377)
Sensacja
(361)
Wydawnictwa popularne
(340)
Książki dla małych dzieci
(316)
Fantasy
(282)
Pamiętniki i wspomnienia
(282)
Antologia
(248)
Broszura
(248)
Publikacje
(239)
Publikacje dla dzieci
(215)
Książka zabawka
(205)
Romans historyczny
(197)
Reportaż
(173)
Dokumenty dźwiękowe
(172)
Poradniki i przewodniki
(167)
Audiobooki
(165)
Powieść psychologiczna
(165)
Opowiadanie dziecięce polskie
(161)
Wydawnictwa dla dzieci
(161)
Powieść biograficzna
(160)
Biografie
(153)
Pamiętniki polskie
(148)
Publicystyka
(132)
Powieść francuska
(117)
Opowiadanie polskie
(114)
Publikacje dydaktyczne
(109)
Podręcznik
(108)
Powieść erotyczna
(107)
Materiały pomocnicze
(105)
Poradniki
(103)
Horror
(97)
Opowiadania i nowele przygodowe
(92)
Saga
(92)
Legendy i podania
(91)
Encyklopedia
(90)
Literatura polska
(90)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(90)
Publicystyka polska
(87)
Wywiad dziennikarski
(77)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(76)
Powieść szwedzka
(74)
Album
(73)
Komiksy i książki obrazkowe
(70)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(70)
Powieść polska
(69)
Powieść rosyjska
(69)
Powieść dziecięca polska
(68)
Przepisy kulinarne
(68)
Lektura z opracowaniem
(66)
Antologie
(64)
Podręczniki akademickie
(59)
Powieść młodzieżowa polska
(59)
Adaptacja literacka
(58)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(58)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(56)
Powieść kryminalna
(56)
Podręczniki
(54)
Przewodnik turystyczny
(54)
Encyklopedie
(53)
Science fiction
(53)
Albumy
(52)
Słownik
(52)
Dramat (gatunek literacki)
(51)
Literatura dla dzieci
(51)
Esej
(48)
Literatura podróżnicza polska
(47)
Manga
(46)
Powieść hiszpańska
(46)
Powieść kanadyjska
(46)
Książka obrazkowa (picturebook)
(45)
Materiały pomocnicze dla szkół
(45)
Opowiadanie dziecięce niemieckie
(45)
Powieść młodzieżowa angielska
(45)
Powieść australijska
(44)
Przewodniki turystyczne
(43)
Ćwiczenia i zadania
(41)
Opowiadanie dziecięce
(40)
Dramat polski
(39)
Komiksy
(39)
Powieść obyczajowa amerykańska
(39)
Atlas
(36)
Kamishibai
(36)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(17)
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
21 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZ 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lunchbox na każdy dzień : nowe przepisy / Malwina Bareła. - Kraków : Znak Horyzont, 2019. - 336 stron : ilustracje ; 24 cm.
Malwina Bareła, autorka bloga "Filozofia Smaku" i bestsellerowej książki "Lunchbox na każdy dzień", wraca z nowymi przepisami! Czy można szybko ugotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie! Książka "Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy" zadziwi Cię prostotą, pokaże, jak ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia, jak stworzyć niesamowite dania z niewykorzystanych składników i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Pozwoli zaplanować zakupy i uzmysłowi, że niektóre dania można ugotować z wyprzedzeniem, a nadal będzie tak jak lubisz – smacznie i zdrowo! Pamiętaj, Twój lunchbox nie musi być drogi ani nudny! Wystarczy chwila, by stworzyć posiłek, który sprawi przyjemność Tobie i Twoim bliskim.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje : bestseller w nowej odsłonie / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 287, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
Czy masz ochotę na: Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem? Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci? Kiszone migdały? Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej? A może kiszoną Krwawą Mary. Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami. Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZ 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska dla wegetarian / [przepisy Grażyna Betlej-Furman, Kinga Czechowska, Barbara Suliga, Beata Woźniak]. - Poznań : Olimp Media ; Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2013. - 224 strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Wegetarianizm w polskiej tradycji kulinarnej nigdy nie był popularny, dlatego osoby przestrzegające tej diety zwykle posiłkują się przepisami na egzotyczne specjały z dalekich stron świata. W naszej kuchni występuje jednak całkiem sporo smacznych dań jarskich. Receptury na nie zebraliśmy w niniejszej książce, mając nadzieję, że te rodzime smaki przypadną do gustu wegetarianom. Podajemy przepisy na różnorodne dania z jajek, m.in., omlet na kilka sposobów czy jajka zapiekane w pomidorach. Prezentujemy też całą gamę polskich zup w wydaniu bezmięsnych - od żurku i szczawiowej począwszy, a na chłodniku jagodowym skończywszy - oraz inne potrawy z warzyw i grzybów. Ponadto znajdziecie tu bogaty zestaw dań z mąki i ziemniaków. Kuchnia polska słynie przecież z pysznych klusek, pierogów, pyz i racuchów. Uzupełnienie publikacji stanowi dział z przepisami na dania z kaszy i ryżu, w którym obok pomysłów na risotto umieściliśmy nieco zapomniany budyń z kaszy jaglanej czy leguminę z kaszy manny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza książka autorstwa Grażyny Bober-Bruijn z pięknymi fotografiami Gosi Wieruszewskiej. Znalazło się w niej ponad 100 przepisów na proste potrawy bezglutenowe zilustrowane ok. 400 zdjęciami i rysunkami. Przepisy zostały dobrane tak, aby sprawdziły się podczas rodzinnego przygotowywania dań i zachęcały do własnych poszukiwań kulinarnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy / Carole Clements ; [przekład Kamil Kaźmierkiewicz]. - Bath : Parragon Books, copyright 2004. - 256 stron : ilustracje ; 15 cm.
(Z Kuchennej Półeczki)
Najlepsze przepisy potraw z makaronu łatwe do zrealizowania. Od lekkiego bulionu do zawiesistej, pożywnej zupy na zimne dni - zupy zadziwiają różnorodnością smaków i konsystencją. Na każdą porę roku można znaleźć stosowny rodzaj zupy, czy to gorącej, czy to podawanej na zimno. [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641/642
Brak okładki
Książka
W koszyku
Męskie gotowanie : smaczne i proste dania / [red. Magdalena Drukort]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2014. - 159, [1] s. : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 28,5 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZ 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kulinaria polskie / [wybór i oprac. Anna Jankowska et al.]. - Warszawa : Skarbnica Wiedzy, copyright 2004. - 512 s., [16] s. tabl. : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 641/642
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. ZDROWIE (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Laurum)
Proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych przetworów z warzyw i owoców, a także przepisy na pasty i sosy! Nic nie daje takiej satysfakcji, jak możliwość otwarcia urokliwego słoika z domowymi przetworami - gdy się ma świadomość, że każdy składnik został starannie wybrany i przygotowany w szczycie sezonu, a następnie bezpiecznie zamknięty pod pokrywką słoika. W imię takiej przyjemności naprawdę warto się trochę postarać! Ta książka zawiera kreatywne, ale przy tym przystępne przepisy, za których sprawą zakochasz się w domowych przetworach. Spróbuj pysznych przetworów, takich jak choćby: ogórki do chleba z masłem Ciotki Thelmy, kalafior marynowany w curry, pikantnie korzenna cebula perłowa, klasyczna kapusta kiszona, marynowane czereśnie, pomidorowa salsa z papryką chipotle, malinowy sos barbecue o dymnym posmaku, relisz ćwikłowy, sos chutney z mango i bananów, sos chutney jabłkowo-rodzynkowy, kwaskowate francuskie korniszony czy marynowany bakłażan azjatycki. Proste i precyzyjnie opisane metody gwarantujące bezpieczeństwo domowych przetworów. Książka zawiera także podstawowe informacje na temat sprzętu niezbędnego i przydatnego do robienia przetworów oraz szczegółowe wskazówki pomocne podczas robienia zakupów i przygotowywania składników poszczególnych przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Septem)
Jaka pyszna dieta! Dieta bezglutenowa w “cudowny” sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może stać się prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także i w książce - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten. Potem świadomie przestała jeść także mięso. I dziś wcale tego nie żałuje! Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak odnaleźć się w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Zobaczysz, jak powoli, metodą prób i błędów, dochodziła do tego autorka książki. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe. Odkryjesz całe spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów, doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuję, nie marnuję : kuchnia zero waste po polsku / Sylwia Majcher. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2018. - 199, [8] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia. W tej książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, który w swojej restauracji podaje dania - z resztek; sklep w Kopenhadze, w którym można zakupić jedzenie z uszkodzeniami podczas transportu, lub któremu kończy się termin ważności; w Dani blogerka Selina Jull założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia, już po pięciu latach w jej kraju marnuje się o 25% jedzenia mniej!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka stanowi nieocenione źródło wiedzy. Zawiera informacje o 170 roślinach popularnych w całej Europie, cenne wskazówki dotyczące sposobu i optymalnego okresu zbioru ziół oraz najlepszego wykorzystania ich właściwości leczniczych. Dodatkowo obszerna, obejmująca ponad 100 haseł część poświęcona najczęstszym dolegliwościom, a w każdej z nich przyporządkowano odpowiednie receptury na maceraty czy napary. Poza tym zamieszczono 120 przepisów kulinarnych pozwalających w pełni docenić zalety aromatycznych przypraw ziołowych. Ta część to prawdziwa książka kucharska, dzięki której można szybko przygotować tarty, zupy, makarony, ziołowe omlety i sałatki, a także desery, konfitury, galaretki, dżemy, syropy, likiery. Ta encyklopedia to coś więcej niż teoretyczne informacje o roślinach - są w niej także ciekawostki o wykorzystywaniu ziół w leczeniu, kosmetykach i gastronomii. To prawdziwa gratka nie tylko dla miłośników zdrowego stylu życia, naturalnych metod leczenia i pysznych potraw z ziołowym aromatem. To także praktyczny poradnik medycyny naturalnej, z którego można się dowiedzieć, jak łagodzić częste problemy zdrowotne, przy których nie trzeba sięgać po leki syntetyczne. Książka zawiera także wskazówki, jak samodzielnie uprawiać zioła i jak zbierać rośliny dziko rosnące
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZ 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZ 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia śródziemnoPolska / [Ina Rybarczyk, Andrzej Polan]. - Kostrzyn : Jeronimo Martins Polska, 2021. - 231 stron : fotografie kolorowe ; 26 cm.
(Biedronka)
Kuchnia śródziemnomorska jest uważana przez dietetyków i specjalistów od żywienia człowieka za jedną z najlepiej zbilansowanych i odpowiednich diet dla współczesnego człowieka. Jednakże jej codzienne stosowanie może wydać się pewną trudnością w związku z położeniem geograficznym Polski. Z pomocą przychodzi Biedronka, która proponuje oryginalny koncept łączenia polskich smaków i zasad kompozycji potraw charakterystycznych dla krajów południa Europy. "Do opracowania tej niezwykłej i bardzo oryginalnej książki kucharskiej zachęciło nas przeprowadzone razem z IPSOS badanie oraz raport na ich podstawie, który precyzyjnie opisuje, jak w ciągu ostatnich 25 lat zmieniły się preferencje smakowe i żywieniowe Polaków. Zauważyliśmy, że z jednej strony Polacy szukają nowych smaków, lubią odkrywać nowe potrawy, ale jednocześnie chcą spożywać również te dania, które znają z rodzinnych, tradycyjnych domów. Teraz, z udziałem wewnętrznych i zewnętrznych ekspertów żywieniowych i kulinarnych przygotowaliśmy pozycję zawierającą ponad 80 niepowtarzalnych receptur łączących te dwa, z pozoru przeciwstawne, gusta. Serdecznie zapraszam do odkrywania na nowo polskich smaków w śródziemnomorskim wydaniu" [dr inż. Justyna Szymani, dyrektor działu rozwoju jakości i kontroli marki własnej w sieci Biedronka]. Wśród ponad 80 propozycji potraw znajdują się również te odpowiednie dla wegetarian, wegan, bezglutenowe oraz bez laktozy. Każdy przepis jest wzbogacony o informacje dotyczące wartości odżywczych proponowanej porcji takie jak wartość energetyczna, zawartość białka, tłuszczy, węglowodanów i soli.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje wypieki i desery / Dorota Świątkowska. - Poznań : Egmont, 2013. - 303 s. : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Dorota Świątkowska to autorka najsłodszego i najbardziej znanego bloga w polskiej blogosferze - mojewypieki.com. Mama dwojga dzieci, z wykształcenia ekolożka, entuzjastka literatury kulinarnej uzależniona od pieczenia. Książka "Moje wypieki i desery" zawiera przepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Znalazły się tu wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych słodkości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Sernik na deser? Mniam. Ciasta serowe są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Sezon na nie trwa cały rok. Zależnie od fantazji można przygotować je na słodko, z bakaliami lub owocami, albo też jako słone ciasto z przyprawami bądź wędliną. Małe ciasteczka- do śniadania. Słodkie serniki- dla przyjemności. Torty-na specjalne okazje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej