Kuchnia polska
Sortowanie
Forma i typ
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(4)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(3)
Czytelnia dla Dorosłych
(4)
Filia Nr 1 Międzychód
(1)
Filia Bielsko
(1)
Autor
Berger Stanisław (1923- )
(1)
Betlej-Furman Grażyna
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Czechowska Kinga
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Suliga Barbara
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Woźniak Beata
(1)
Włodarczyk Anna (1984- )
(1)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(2)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Język
polski
(9)
Odbiorca
Dorośli
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Kobieta
(1502)
Miłość
(1233)
Rodzina
(1074)
Przyjaźń
(915)
Relacje międzyludzkie
(782)
Kuchnia polska
(-)
Tajemnica
(688)
Psychologia
(509)
Sekrety rodzinne
(481)
Śledztwo i dochodzenie
(470)
Zwierzęta
(425)
II wojna światowa (1939-1945)
(373)
Historia
(344)
Zabójstwo
(343)
Uczucia
(340)
Rodzeństwo
(311)
Nastolatki
(310)
Magia
(298)
Małżeństwo
(289)
Trudne sytuacje życiowe
(283)
Boże Narodzenie
(267)
Dzieci
(262)
Policjanci
(233)
Życie codzienne
(231)
Dziewczęta
(225)
Relacja romantyczna
(222)
Polityka
(221)
Wybory życiowe
(215)
Religia
(213)
Psy
(212)
Filozofia
(211)
Koty
(211)
Zoologia
(196)
Osoby zaginione
(194)
Wychowanie
(194)
Podróże
(191)
Obyczaje i zwyczaje
(185)
Kultura
(183)
Ludzie a zwierzęta
(183)
Uczniowie
(180)
Literatura polska
(176)
Oświata
(173)
Zakochanie
(171)
Matki i córki
(168)
Powieść polska
(168)
Wsie
(168)
Polska
(165)
Uprowadzenie
(163)
Wakacje
(160)
Żydzi
(159)
Powieść francuska
(154)
Arystokracja
(151)
Samorealizacja
(148)
Socjologia
(143)
Poszukiwania zaginionych
(139)
Język polski
(138)
Dziennikarze
(135)
Opowiadanie polskie
(128)
Wojna 1939-1945 r.
(128)
Chłopcy
(127)
Powieść obyczajowa
(124)
Dziadkowie i wnuki
(119)
Osobowość
(114)
Przestępczość zorganizowana
(114)
Seryjni zabójcy
(114)
Zdrada
(112)
Dramat polski
(111)
Zemsta
(111)
Kicia Kocia (postać fikcyjna)
(109)
Śmierć
(106)
Ojcowie i córki
(105)
Sztuka
(105)
Dziecko
(102)
Superbohaterowie
(100)
Władcy
(99)
Marzenia
(97)
Amnezja
(95)
Pisarze polscy
(95)
Mężczyzna
(93)
Samotność
(92)
Wojna
(91)
Wojsko
(90)
Humor
(89)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(89)
Opowiadanie dziecięce polskie
(89)
Prywatni detektywi
(89)
Wielkopolska
(89)
Aktorzy polscy
(86)
Astronomia
(85)
Biologia
(85)
Botanika
(85)
Dojrzewanie
(85)
Politycy
(85)
Lekarze
(84)
Stworzenia fantastyczne
(84)
Literatura
(83)
Szczęście
(83)
Pomaganie
(82)
Przedszkolaki
(82)
Średniowiecze
(82)
Przeprowadzka
(81)
Temat: czas
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - [Wyd. 23]. - Warszawa : Państ. Wydaw. Ekonomiczne, 1982 (Warsz : DSP). - 798, [2] s., [32 k. tabl. kolor. : ilustracje tab. 3 wykr. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZ 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska dla wegetarian / [przepisy Grażyna Betlej-Furman, Kinga Czechowska, Barbara Suliga, Beata Woźniak]. - Poznań : Olimp Media ; Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2013. - 224 strony : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Wegetarianizm w polskiej tradycji kulinarnej nigdy nie był popularny, dlatego osoby przestrzegające tej diety zwykle posiłkują się przepisami na egzotyczne specjały z dalekich stron świata. W naszej kuchni występuje jednak całkiem sporo smacznych dań jarskich. Receptury na nie zebraliśmy w niniejszej książce, mając nadzieję, że te rodzime smaki przypadną do gustu wegetarianom. Podajemy przepisy na różnorodne dania z jajek, m.in., omlet na kilka sposobów czy jajka zapiekane w pomidorach. Prezentujemy też całą gamę polskich zup w wydaniu bezmięsnych - od żurku i szczawiowej począwszy, a na chłodniku jagodowym skończywszy - oraz inne potrawy z warzyw i grzybów. Ponadto znajdziecie tu bogaty zestaw dań z mąki i ziemniaków. Kuchnia polska słynie przecież z pysznych klusek, pierogów, pyz i racuchów. Uzupełnienie publikacji stanowi dział z przepisami na dania z kaszy i ryżu, w którym obok pomysłów na risotto umieściliśmy nieco zapomniany budyń z kaszy jaglanej czy leguminę z kaszy manny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 28,5 cm.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZ 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Okładka książki Tradycje Kulinarne Polski Magdalena Tomaszewska-Bolałek Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami kulinaria, przepisy kulinarne 352 str. 5 godz. 52 min. Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Autorką książki jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZ. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Retro kuchnia / Anna Włodarczyk. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2017. - 315, [5] stron : faksymilia, fotografie ; 25 cm.
Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyniom znane były produkty, które my jeszcze niedawno uznawaliśmy za nowinki. Na przedwojennych stołach pojawiały się takie potrawy jak amerykańska zupa z ostryg, pilaw turecki, włoskie pasty czy francuskie suflety. Niektóre powszechnie używane niegdyś składniki na nowo odkrywamy dopiero teraz, w drugiej dekadzie XXI wieku – topinambur, tak kiedyś lubiany, właśnie wraca do łask, podobnie jak brukiew czy skorzonera. W książce znalazło się ponad 100 najróżniejszych przepisów , m.in. na lekki różowy tarator, zupę ludzi pracujących, „zupę nic”, pasztety i pieczenie, forszmak, podczos, pierogi, knedle, leguminy, suflety, zefiry, lody, magdalenki, strudle, torty, ocet, pikle, konfitury i nalewki, kruszon, orszadę i podpiwek kawowy. Poza przepisami autorka podaje wiele informacji na temat ówczesnego świata, przedwojennej kulinarnej codzienności i problemów dawnych gospodyń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CZ 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej